Estill Voice Training

estill-voice-training-horiz-rgb

Estill Voice Training System is ontwikkeld door Jo Estill, een Amerikaanse die haar carrière begon als klassiek zangeres. Op haar 45e ontdekte Jo Estill dat ze eigenlijk niet goed wist wat ze nou precies deed met haar stem als ze zong. Er bleek nog niet veel onderzoek te zijn gedaan naar de zangstem. Jo Estill bracht daarin verandering! Ze ontwikkelde Estill Voice Training. In 2000 kwam de methode dankzij Monica Millar overwaaien naar Nederland. Onze Kids-Bizz initiatiefneemster was de allereerste en nog altijd één van de weinige Certified EVT Masters in Nederland. Ze past de methode toe in al haar zanglessen voor jong en oud.

Wanneer EVT?
Je zingt graag en bent toch niet tevreden over de klank, je vindt het bijvoorbeeld te licht klinken. Dan zijn er vanuit het EVT systeem handvatten om dat te veranderen! Je wordt je in eerste instantie bewust van wat je uit jezelf al doet met je stem, van daaruit leer je  de klank naar jouw smaak te beïnvloeden.

Wat leer je precies met EVT?
Met Estill Voice Training leer je je stem heel bewust te gebruiken. Het lijkt op fitness, speciaal voor de stem.  EVT geeft je controle over je klank door met bepaalde delen van je lichaam te zingen. Er zijn zes EVT stemvormen,  die je heel bewust kunt leren toepassen.  In de EVT lessen leer je keuzes te maken, want er bestaat niet maar één manier van zingen. Je bepaalt eerst in welke stijl en met welke stem je een liedje het beste kunt zingen. Vervolgens ga je precies met je lichaam doen wat nodig is om het gewenste stemgeluid te bereiken.

Monica legt het ook wel eens zo uit:
“Het EVT systeem is een menu. Dat menu bestaat uit recepten en de recepten bestaan uit ingrediënten.
Een recept is bijvoorbeeld ‘Opera’of ‘Speech’. Het gaat dan om de klank van de stem.
Een voorbeeld van een  ingrediënt is bijvoorbeeld de positie van je tong. Dit heeft direct invloed op de klank. Naast de tong zijn er nog meer lichaamsdelen waarmee je je stemklank kunt beïnvloeden.  In de EVTS lessen leer je (menu)keuzes te maken. Je bepaalt eerst welke stijl (recept) je wilt zingen en dan plaats je daarin de handelingen (lees ingrediënten).”

Voor meer informatie over Monica Millar en haar lessen kun je ook eens een kijkje nemen op haar eigen website.